ПОЛЯК ЖӘНЕ ОРЫС ТІЛДЕРІНДЕГІ ДӘМ СЕЗІМДЕРІН ВЕРБАЛИЗАЦИЯЛАУ ТУРАЛЫ - Лучик, М.; Абзулдинова, Г.К. (Тіл және әдебиет: теориясы мен тәжірибесі, 2025)
Зерттеудің нысаны британ жазушысы Ники Сегниттің «The Flavour Thesaurus» атты кітабындағы дәм сезімдерін поляк және орыс тілдеріне жасалған екі аудармадағы вербализациясы. Зерттеудің мақсаты – әртүрлі тілдік нұсқаларда дәм сипаттамаларының қалай жеткізілетінін және бұл үдерісте қандай лексикалық стратегиялар қолданылатынын анықтау. Негізгі әдіс – екі тілдегі сөздік бірліктер мен сипаттамалық тіркестердің қолданысын салыстыруға мүмкіндік беретін лексикалық-салыстырмалы талдау. Талдау лексемалар мен дәмдік тіркестерді анықтауды, сын есімдердің, коллокациялардың және метафоралардың қолданылуын салыстыруды, сондай-ақ әр тілге тән лексикалық үлгілерді айқындауды қамтиды. Екі тілдік нұсқаны салыстырмалы талдау нәтижесінде поляк және орыс тілдерінде дәм сезімдері концептуализациялаудың алуан түрлі, бірақ бір мезгілде ұқсас тәсілдері бар екені анықталды: дәмді ұқсастық бойынша әртүрлі заттарға тән қасиет ретінде көрсету; прототиптерге негізделген негізгі дәм түрлерін атау; синестетикалық метафораларды пайдалану; эмоционалдық реңкі бар субъективті бағалауды білдіретін сын есімдерді қолдану.