«ТУРГАЙСКАЯ ГАЗЕТА» ЖӘНЕ ҚАЗАҚ ФОЛЬКЛОРЫ - Әбсадық, А.А.; Макатова, А.А. (Тіл және әдебиет: теориясы мен тәжірибесі, 2025)
Мақалада ХІХ ғасырдың соңы мен ХХ ғасырдың басында жарияланып отырған «Тургайская газета» мерзімді басылымы негізгі зерттеу объектісі ретінде қарастырылады. Басылым –қазақ халқының фольклоры мен этнографиялық мұраларын сақтауда айрықша қызмет атқарған басылымның бірі. Мақалада «Тургайская газетаның» жарыққа шығу жолы мен басылымға жетекшілік еткен тұлғалар, газет бетінде жарияланған фольклорлық шығармалар талданады. Сондай-ақ, басылым туралы тарихи деректер мен қазақ фольклор үлгілерінің жариялануы туралы тың ақпараттар ұсынылған. Мақаланы жазу барысында қазақ фольклор үлгілерін жинақтау, сипаттау және талдау әдістері басшылыққа алынды. Аталмыш газет қазақ фольклортану ғылымы үшін өзекті зерттеу нысаны болып саналады. Ғылыми мақалада басылымды тереңірек талдау жұмыстарының маңыздылығы көрсетіледі. Мақалада алғаш рет «Тургайская газета» жайында тың мағлұматтар ұсынылған. Соның ішінде, қазақ фольклор үлгілеріне жататын аңыздар, мақал-мәтелдер мен ертегілердің жариялануы және баспа бетінде таралуы мен зерттелуі туралы мәліметтер келтірілген. Сонымен қатар, газетке редакциялық қызмет атқарған тұлғалар мен олардың жариялаған мақалаларының тақырыптық ерекшеліктері сипатталды.