ТРИКСТЕРЛЕРДІҢ ӘЗІЛІ МЕН ДАНАЛЫҒЫ. МӘДЕНИ-ТАРИХИ ТИПТЕР: ТИЛЬ УЛЕНШПИГЕЛЬ ЖӘНЕ АЛДАР КӨСЕ - Куссе, Х.; Токатова, Л.E. (Тіл және әдебиет: теориясы мен тәжірибесі, 2025)
Бұл мақалада екі түрлі трикстердің – Тиль Уленшпигель мен Алдар Көсенің салыстырмалы талдауы жүргізіледі, олар неміс тілінде сөйлейтін мәдени кеңістікте және қазақ мәдениетінде терең тамырлары бар. Тиль Уленшпигель трикстер мен пранкстердің қасиеттерін үйлестіретін мінезге ие; ол тек қана әзіл үшін әзілдейді, ал Алдар Көсе, «алдаушылардың алдаушысы» ретінде, әділдік үшін трикстер болып табылады. Екі кейіпкер де түрлі даналық бағыттарын білдіреді: гносеологиялық (Уленшпигель) немесе этикалық (Алдар Көсе). Олардың әрбір әзілінде орталық орын алатын әртүрлі құндылықтар бар: еркіндік (Уленшпигель) және әділдік (Алдар Көсе).