Мәдени-ұлттық код және даналық тілдері - Нарожная, Валентина; Кадеева, Майра (Тіл және әдебиет: теориясы мен тәжірибесі, 2023)
Ұсынылып отырған мақалада қазақ және орыс тілдерінің лексикалық ерекшеліктерін зерттеудегі лингвомәдениеттанулық көзқарас мәселелері көрсетілген. Тіл халық менталитетінің айнасы бола отырып, мәдени-тарихи ақпаратты алу мен сақтаудың бірегей қабілетіне ие, халықтың мәдениеті, дәстүрлі және қазіргі өмір құбылыстары, әдет-ғұрыптар туралы білімдерді сақтаудың негізгі нысаны ретінде әрекет етеді. рухани және материалдық мәдениеттің ұлттық ерекшелігін көрсететін. Этникалық әртүрлілік, өзін-өзі танудың және басқа мәдениетті қабылдаудың ұлттық стереотиптері ана тілінде сөйлейтіндердің тілінде сақталады және көрінеді, бұл лингвомәдени кодтарды салыстыруға және оларды белгілі бір қоғамның даналық тілі призмасы арқылы қабылдауға мүмкіндік береді.