ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ ХАЛЫҚАРАЛЫҚ БРЕНДТЕРДІҢ ЖАРНАМАЛЫҚ СЛОГАНДАРЫНЫҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ ТАЛДАУЫ: ЛОКАЛИЗАЦИЯ ЖӘНЕ МӘДЕНИ АДАПТАЦИЯ - Нурбаева, А.М.; Байсыдык, И.Б. (Тіл және әдебиет: теориясы мен тәжірибесі, 2025)
Зерттеу Қазақстандағы халықаралық брендтердің жарнамалық слогандарын локализациялау мен мәдени бейімдеуге арналған; эмпириялық негізі 2023–2025 жылдары тіркелген 100 бірліктен тұратын корпусқа сүйенеді. Аралас дизайн қолданылды: жас және тілдік айырмашылықтарды ескере отырып, лингвистикалық талдау және социолингвистикалық верификация (сауалнама мен фокус-топтар). Тіларалық трансформацияның төрт стратегиясы айқындалды: сөзбе-сөз, калька, бейімдеуші, инновациялық. Сөзбе-сөз бен калька перлокутивтік әсерді әлсіретіп, стилистикалық жасандылық тудырады; ал бейімдеуші/инновациялық тәсілдер метафораны қайта түсіндіру, синтаксіні қайта құру және жергілікті кодтарға сүйену арқылы коммуникациялық тиімділікті арттырады. Тиімділіктің тұрақты социомәдени маркерлері белгіленді: отбасы мен ұжымшылдық құндылықтары, дәстүрге құрмет, жол мен денсаулық символикасы, қазақ тілін қолдану (билингвалды құрылымдармен қоса). Топтық айырмашылықтар тіркелді: орыс тілді аудитория дәлдік пен нормативтілікке басымдық берсе, қазақ тілді аудитория мәдени релеванттылық пен эмоционалдық табиғилықты жоғары қояды; жастар код-свитчинг пен жаһандық элементтерді оң қабылдайды, аға буын біртілді қазақша нұсқаларды жөн көреді. Қазақстан нарығында мәдени тұрғыдан релевантты әрі прагматикалық тұрғыдан тиімді слогандарды әзірлеуге арналған практикалық қорытындылар жасалды.