ОРЫС ТІЛІ ОҚУЛЫҒЫНЫҢ МҰҚАБАСЫ БЕЛГІ ЖӘНЕ КӨРНЕКІ СУРЕТ РЕТІНДЕ - Дерунова, Е.Н.; Темірғазина, З.К. (Тіл және әдебиет: теориясы мен тәжірибесі, 2024)
Орыс тілі оқулығының мұқабасының визуалды семиотикасы оқушылардың пәнге деген қатынасын қалыптастыруда және олардың оқуға деген ынтасын арттыруда маңызды рөл атқарады. Авторлар мұқабаның үш негізгі функциясын атап өтті: идентификациялық, мотивациялық және катафорикалық. Олар оқушылардың оқу процесіне тартылуына әсер етіп, пәнге деген қатынасын қалыптастырады. Зерттеу барысында қазақстандық оқулықтардың визуалды және мәтіндік элементтеріне талдау жасалып, олардың типологиясы құрылды. Сондай-ақ оқушылар мен мұғалімдер қатысқан эксперимент өткізілді. Нәтижелер көрсеткендей, тақырыптық символдарды, вербалды және визуалды анонстарды қамтитын поликоды бар мұқабалар ең тиімді болып табылады. Мұғалімдер дәстүрлі мәтіндік элементтерді қолайлы деп санаса, оқушылар жарқын әрі динамикалық, мотивациялық элементтері бар бейнелерді жоғары бағалайды. Зерттеу қорытындылары қазіргі заманғы оқушылардың когнитивті ерекшеліктерін ескере отырып, ұлттық айқындықты, интерактивті элементтерді және заманауи технологияларды біріктіре отырып, оқулық мұқабаларын жасаудың маңыздылығын көрсетеді. Жұмыстың практикалық маңызы – оқулықтардың білім беру және мотивациялық әлеуетін арттыруға бағытталған баспагерлерге арналған ұсыныстарында. Бұл зерттеу оқу әдебиетінің визуалды семиотикасын одан әрі зерделеуге жол ашады.