БАТЫРЛЫҚ ЭПОСТАҒЫ ЭСТЕТИКАЛЫҚ ТАБИҒАТ: САЛЫСТЫРМАЛЫ-ТИПОЛОГИЯЛЫҚ СИПАТТАМАСЫ - Алимжанова, Алия; Шаймерденова, Мендыганым (Тіл және әдебиет: теориясы мен тәжірибесі, 2024)
Мақалада адамның әлеуметтік болмысын түсінудің және әлемнің эстетикалық дамуының табиғатын зерттеудің өзекті тақырыбы қарастырылады. Талдау үшін дереккөз ретінде қазақ және басқа халықтардың қаһармандық эпосы таңдалды. Эпостық формаларды, эстетикалық-мәдени құндылықты, мәтіндердің нышандары мен ұлттық-мәдени ерекшелігін салыстыру арқылы ауызша халық шығармашылығының эстетикалық құндылықтарының ерекшеліктеріне басты назар аударылады. Авторлар мәтіндерге жан-жақты талдау жасай отырып, әртүрлі халықтардың қаһармандық эпосының жалпы және ұлттық ерекшелігін сипаттайды. Түрлі халықтардың қаһармандық эпостарының эстетикалық құндылықтарының табиғатын қарастыру және ашу барысында жалпыадамзаттық құндылықтар аясында қазақ халқының құндылықтарын аша отырып, салыстырмалы типологиялық талдау жүргізілді. Авторлар адам мен қоғам арасындағы қарым-қатынас және дамуға деген сенім туралы идеяларды қалыптастыратын моральдық-рухани құндылықтарды ұрпақтар арқылы берудің маңыздылығын атап көрсетеді.